■ پرسش و پاسخهای کاربردی در ثبت و مالکیت دامنه
در این صفحه آموزشهای خلاصه و سریع برای ثبت دامنه، دومینری، و سرمایه گذاری در خریدن دومین ارائه می شود:
• دامنه چیست؟
■
دامنه یا دامین (Domain)، به نام منحصر به فرد یک سایت گفته می شود که فقط توسط یک مالک قابل استفاده است و دیگران حقی برای آن ندارند. دامنه میتواند پسوند های مختلفی داشته باشد. مطرح ترین پسوند جهانی دامنهها .com است، اما به دلایل مختلف پسوندهای ملی نظیر .ir در ایران، حائز اهمیت هستند
• دامنه و سایت چه ربطی به هم دارند؟!
■
مسلما گام اول مالک سایت بودن، ثبت دامنه است. شما میتوانید امروز دامنه را قبل از ثبت توسط فرد دیگر، به نام خود ثبت کنید، و هر زمان که تمایل داشتید برای آن اقدام به ساخت سایت نمایید. معمولا برای ایجاد سایت، ابتدا دامنه انتخاب و ثبت می شود، سپس یا با کمک یک برنامه نویس، و یا با کمک سایت های آماده و بعد از خرید فضای مورد نظر وب یا هاست ، اقدام به ایجاد سایت مینمایند. به هر جهت ثبت دامنه، الزامی برای ساخت سایت ایجاد نمیکند، اما از مالکیت دامنه توسط افراد دیگر جلوگیری مینماید.
• چطور بفهمیم دامنهای هم اکنون مالک دارد یا برای ثبت آزاد است؟
■ به عمل بررسی آزاد بودن دامنه هو ایز (who is) گفته میشود که توسط سایتهای خاصی قابل انجام است. در این صفحه+ در سایت ما نیز میتوانید هوایز بگیرید.
•. آیا می توان دامنهای را که قبلا ثبت شده، مالک شد؟
■
شما میتوانید دامنه را هماهنند یک کالا، از مالک فعلی آن با قیمتی که توافق می کنید خریداری کنید. معمولا دامنههایی که برای فروش هستند، به شکلی توسط مالک فعلی اطلاع رسانی میشوند. مثلا با رفتن به آدرس دامنه ، با صفحه فروش یا پارک دامنه و اطلاعات تماس مواجه میشوید.
•. دامنهای که آزاد است را چطور ثبت کنیم؟
■ در صورتی که تمایل به ثبت دامنه با پسوند ملی .ir را دارید، لازم است در سایت متولی ثبت دامنه ملی، یعنی سایت ایرنیک، متعلق به پژوهشگاه دانشهای بنیادی، به آدرس www.Nic.ir مراجعه کنید. لازم است به عنوان مالک شخصا اقدام به ثبت دامنه کنید و نیاز به کمک گرفت از شرکت یا فردی نیست. به لحاظ امنیتی و حقوقی هم صلاح بر این است که خود شما راسا اقدام به ثبت دامنه کنید.
ثبت دامنه .ir بسیار ساده است. شما در سایت nic.ir اقدام به ساخت یک شناسه کاربری میکنید. توجه داشته باشید که حتما از اطلاعات واقعی و دقیق کارت ملی خود استفاده بنمایید تا به لحاظ حقوقی ثبت دامنه شما با مشکل مواجه نشود. پس از ساخت شناسه و تایید آن، شما صاحب یک شماره کاربری، معروف به نیک هندل میشوید. در مرحله بعد، شما با داشتن نیک هندل، وارد سایت یکی از شرکت های ثبت کننده دامنه ir میشوید. به این شرکت ها رابط مالی می گویند. با پرداخت مبلغ دامنه به حساب این شرکت ها و ارائه نیک هندل خود، دامنه شما پس از بررسی توسط nic.ir ، تایید می شود. توجه داشته باشید که انتخاب رابط مالی، هیچ مشکلی برای مالکیت شما در دامنهایجاد ننموده، و تنها از طرف شما، دامنه خریداری می گردد.
◄ توجه: تلفن و آدرسی که شما در موقع ثبت شناسه وارد میکنید، بعدها در دسترس هر فردی خواهد بود. این نقطهء ضعف با وجود اعتراض صاحبین دامنه، هنوز رفع نشده است.
اما در مورد دامنههای بینالمللی بویژه بدلیل محدودیتهای اعمال شده به ایران در مورد نقل و انتقال پول، کمی پیچیده تر است. اگر چنین دامنهای آزاد بود، و شما حساب معتر بینالمللی ندارید (که اغلب همینطور هست)، باید از طریق یکی از شرکت های سابقه دار و معتبر ثبت کننده دامنه اقدام به خرید دامنه کنید. این شرکت ها معمولا دامنه بینالمللی را به نام خود شما ثبت نموده و به خود شما نیز دسترسی انجام تغییرات در پنل مدیریت دامنه می دهند.
• آیا هر دامنهای قابل ثبت است؟
■ چه در دامنههای بینالمللی و چه در دامنههای ملی، محدودیتهایی وجود دارد. اگر چه محدودیت در دامنههای ملی .ir ، بسیار بیشتر است. پیشنهاد میکنیم این مطلب سایت ما در مورد فهرست دامنههای ممنوعه را مطالعه کنید. اینجا +
• مدت زمان ثبت دامنه چقدر است؟
■ دامنههای بینالمللی در دورههای یک ، سه و ده ساله قابل تمدید یا ثبت هستند. دامنههای ملی .ir در دورههای یک یا پنج ساله (1+5=6) قابل ثبت هستند که البته با درخواست هردو حالت پیاپی، میتوان 6ساله ثبت نمود. بعد از اتمام این دوره، در نوع پسوندی، مراحل خبررسانی به مالک، اخطار، قطع موقت و سپس صلب مالکیت و آزاد شدن دامنه وجود دارد. معمولا دامنه بویژه نوع بینالمللی آن، پس از آزاد شدن توسط فرد دیگری بلافاصله خریداری میشود، پس در تمدید دامنه کوتاهی نکنید.
• در صورت خرید یک دامنه از مالک فعلی، مراحل انتقال به چه صورت است؟ در دامنههای بینالمللی، بر حسب شرکت ثبت کننده متفاوت است. معمولا خریدار لازم است در سایت شرکت ثبت کننده، یک پنل عضویت بسازد، و مالک فعلی بصورت مکتوب درخواست انتقال دامنه به پنل مالک جدید را بنماید.
اما در دامنه .ir، نیاز به واسطه خاصی نیست و با توافق و اعتماد بین دو طرف معامله، مالک فعلی کد نتقال دامنه را که عددی چندرقمی است به خریدار ارائه میکند. خریدار کد را در پنل خود در محل مخصوص وارد مینماید، فروشنده برای آخرین بار در پنل خود انتقال را تایید نموده و برحسب درخواست مرکز ثبت دامنه، اقدام به ارسال یک نامه موافقت انتقال به مالک جدید میکند. سپس بعد از مدت زمانی که معمولا از یک روز کاری بیشتر نمیشود، مرکز ثبت دامنه ، دامنه مورد نظر را به پنل مالک جدید منتقل مینماید. برای اینکار مرکز ثبت دامنه نیز هزینهای به عنوان هزینه انتقال دامنه از مالک نهایی میگیرد.
• اگر قصد ثبت دامنه داریم تا در آینده آنرا بفروشیم، چه نکاتی را رعایت کنیم؟
■ خرید و فروش دامنه، یک کسب و کار قانونی و رایج در سطح ایران و جهان است، با این حال، به دفعات دیدهایم که با سرمایهگذاری افراطی و احساسی، شکستهای متعدد به ثبتکنندگان تحمیل شده است. اگر چند دامنه خریده باشید، این لطمه چندان قابل توجه نیست، اما برای کسی که صدها دامنه ثبت کرده، بسیار مایوسکننده است. در این صفحهء سایت، ما مشخصاتی از دامنههای باکیفیت را ذکر کردهایم که میتواند برای شما مفید باشد: اینجا+
• منظور از بک اُردر (Back Order) چیست؟
■ بک اُردر، خدماتی غیررسمی و غیرتضمینی است که طی آن فردی معمولا در ازای دریافت مبلغی، دامنهای که در شرف آزادشدن است، برای شما رزرو میکند. دامنههای دارای صاحب، که صاحب آن به هر دلیل آنها را رها کرده، معمولا در ساعت و دقیقه خاصی آزاد و برای عموم قرار داده میشوند که ممکن است تعداد زیادی افراد مختلف برای ثبت آن به نام خودشان هجوم بیاورند، افرادی که بک اردر میکنند، معمولا با کمک نرمافزارهایی که نوشتهاند آن دامنهها را زودتر از بقیه ثبت مینمایند. متاسفانه ما نمیتوانیم چنین کاری را بصورت تضمینی به کسی توصیه کنیم.
◄ مطلب پیشنهادی: دامنهء با کیفیت، چه خصوصیاتی دارد؟
■ تماس از طریق پیام رسان تلگرام با کلیک روی آیکن زیر (وجود برنامه تلگرام روی گوشی یا سیستم شما ضروری است):

|